Veluwezoom

Open tuinen Veluwezoom op 15 en 16 juni

OPEN TUINWEEKEND GROEI EN BLOEI 15 EN 16 JUNI. 

In het kader van het nationale Open Tuinweekend van Groei en Bloei Nederland, doen er op zaterdag 15 en zondag 16 juni drie  tuinen in Steenderen en Bronkhorst mee. 
Daarnaast doen er aan de andere kant van de IJssel in de Steeg en Ellecom zondag nóg twee tuinen mee.  

 

Open Tuinen in Steenderen en Bronkhorst zaterdag 15 en zondag 16 juni 2024 10.00-17.00 uur

Op beide dagen bent u welkom in de tuin van Marianne en Martin Nieuwenhuis Burgemeester Heersinkstraat 19 Steenderen:  

Na aankoop ( in 1982) van het in 1864 gebouwde boerderijtje aan (toen) de rand van het dorp Steenderen, had restauratie van het pand de belangrijkste prioriteit. Snel daarna is begonnen met de aanleg van een tuin. Gazon, coniferen en buxus perken waren toen de trend. Inmiddels vormen alleen de bestrating met oude waaltjes, de drie lei linden en twee, inmiddels monumentale, bomen de herinnering aan die tijd. De tuin heeft nu elementen die doen denken aan een romantische Engelse cottage tuin zoals de kronkelende paden, gezellige zit plekken, een vijver een plantenkas en natuurlijk een groot assortiment vaste planten. De laatste grote aanpassing is in 2022 doorgevoerd nadat een aanliggend perceeltje grond kon waarden aangekocht. Inmiddels heeft de tuin een oppervlakte van ruim 1000m2.

 

Ook in de Tuin van Willy en Harry Sesink  Timpweg 3 te Steenderen bent u welkom op beide dagen .

In 1989 zijn we komen wonen in een klein Achterhoeks boerderijtje aan het einde van een zandweg gelegen tussen de weilanden.Na een verbouwing in de vrije tijd waarbij het monumentale karakter van het huis is behouden, zijn we geleidelijk aan begonnen met de tuin. Deze werd steeds groter en landschappelijk fraaier en heeft een oppervlakte van ruim 5500 m2.Naast het boerderijtje op de terp staat een bijzonder grote perenboom. Mogelijk bijna net zo oud als het huis van 170 jaar.Voor en achter het huis liggen boomgaarden met oude rassen en een ondergroei van kruidenrijk grasland vol met margrieten en ratelaar. Er zijn bosjes en knotwilgen en er is een moestuin.De tuin heeft fraaie doorkijkjes, kronkelpaden grote borders en fraaie zitjes.

foto Harry Sesink

                                                                  

Eveneens op 15 en 16 juni : Tuin “Den Halven Sandacker” van Axel Scholze en Anneke Huiberts Bakerwaardseweg 11, Bronkhorst. 

Onze diervriendelijke en vogelrijke tuin in de Bakerwaard hebben wij zo’n 20 jaar geleden zelf ontworpen en aangelegd op een kale zanderige maisakker van ruim 1 ha groot. Rond het huis is de tuin formeel en strak. In de gemengde borders voeren rozen, bloeiende struiken en heesters, vele soorten persicaria’s en vrolijke herfstasters afwisselend de boventoon. Naar de randen toe wordt de tuin natuurlijker door een kleine met meidoorn omhaagde hoogstam-boomgaarde met oude fruitrassen en walnotenboom en door een heemtuin-gedeelte. De houtwal hierin gaat over in een wildebloemenweitje voor vlinders, hommels en onze bijen. De schapenwei, het beschutte bosachtige deel met o.a. voorjaarsbollen en varens en de vele inheemse loofbomen, waaronder diverse soorten lindes, accentueren het landelijke karakter van de tuin. Avontuurlijke paadjes verbinden de verschillende tuindelen, waarover u wandelend kunt genieten van de rust en de verrassende doorkijkjes naar het omringende weidse uiterwaardenlandschap van de IJssel.