Activiteiten & Actueel

Open tuinen weekenden in Doesburg op 3 en 4 juni en 26 en 27 augustus

Twee weekenden: op 3 en 4 juni en op  26 en 27 augustus kunt u naar acht open tuinen in Doesburg. Doesburg is een stadje met veel historie en charme en op zich al een feestje op hier rond te lopen. Maar deze twee weekenden bezoekt u daar tuinen met elk een eigen karakter en afmeting. Op meerdere locaties is ook een atelier aanwezig. Kortom veel te genieten en te zien. De tuinen zijn open van 10.00 tot 17.00 uur. Sommige tuinen zijn maar één weekend open.

De kruidentuin, Paardenmarkt 28

Deze tuin is 23 jaar geleden aangelegd door buurtbewoners en herbergt gebruiksgewassen in de breedste zin van het woord. Behalve geneeskruiden, keukenkruiden en verfkruiden zijn er ook planten die bijvoorbeeld in het huishouden werden gebruikt. Deze tuin is een rustpunt in de stad en wordt door toeristen en inwoners gebruikt om uit te rusten. Kom kijken en proef hier de sfeer van een oude Hanzestad.

De tuin van de familie Den Besten, Burgemeester Nahuyssingel 2
Tegen het laatste (zichtbare) stuk van de oude stadsmuur van Doesburg ligt een wat verwilderde tuin (3350 m2) met heerlijk geurende rozen, fruitbomen, een stukje moestuin en nog veel meer. Licht en schaduw wisselen elkaar af in de tuin en elk seizoen biedt zijn eigen verrassingen. Open op 3 en 4 juni.

De romantische stadstuin van Gerda Drenth, Bergstraat 46

Via een kleine voortuin en Keramiek Atelier Phoenix komt u in de door oude muren omsloten stadstuin, die verscholen ligt achter een mooie gerestaureerde zestiende-eeuwse gevel. Van het vroege voorjaar tot diep in de herfst staan hier planten te bloeien in borders en potten. Een heerlijke omgeving waar u altijd wel een zitje in de zon of de schaduw vindt om ervan te genieten. Open 3 en 4 juni.

Het Arsenaal 1309, Kloosterstraat 15

De beplanting rondom het beschutte terras (voormalig kloostertuin) bestaat uit inheemse soorten die zowel op kleur, bloeitijd en hoogte zijn uitgekozen. Er tussendoor scharrelt het oudst beschreven Nederlandse kippenras: de Nederlandse Uilebaard, waardoor u
zich al fantaserende zo weer in de tijd van weleer waant.
Hoge Land, Kloosterstraat 34

Kleine stadstuin van 25 m2 van Elisabeth Bok. De intieme sfeer nodigt uit om rond te
kijken en te genieten van groei en bloei. De planten komen soms gewoon aanwaaien. Opvallend zijn de clematissen, de oude muur, de druiventrossen en de mooi bloeiende stokrozen.
De Vijvertuin, Contre Escarpe 14

Achter de IJsseldijk ligt deze tuin van 300 m2 van Ben en Gerda Polman. Als je er binnenkomt hoor je overal geklater van water dat zijn weg zoekt van vijver naar vijver. Tussen de bloeiende bloemen en grassen stroomt en borrelt het!

Stadstuin ‘De Vergulde Wagen’ - Waterstraat 27
Onder het motto “klein maar fijn” betreedt u de sfeervolle stadstuin via het steegje aan de Korte Veerpoortstraat. Deze tuin staat op het erf van een XVII-eeuwse voormalige herberg ‘De Vergulde Wagen’ en was tot 1978 nog in bedrijf als stadsboerderij. Buxus haagjes, inheemse bloemen en planten en fantastisch uitzicht op de Martini-toren en middeleeuwse achtergevels completeren het geheel.

Herberg De Vergulde Wagen’ - Waterstraat 31 - 6
Ommuurde stadstuin van Carlo en Carla Bekken, gelegen aan de Korte Veerpoortstraat (ingang). De tuin is een onderdeel van een aantal tuinen. Voorheen was dit het erf van Herberg de Vergulde Wagen en daarna behoorde het bij een Stadsboerderij. Als u bij ons achter uit loopt komt u in de bijna aangrenzende tuin van Waterstraat 27 (die ook is opengesteld).
De tuin heeft een mooi uitzicht op de Martinitoren, mogelijk ziet u dan ook de slechtvalken vliegen rond de toren met hun jongen. De beplanting is een mengelmoes aan bloeiende planten. Maar ook een mooie vijg en een perenboom. Open op 3 en 4 juni.

meer
11
Dec
Kerst op Middachten (Blik op de Tuin no. 827 2017)
30
Nov
“Doet u mij maar een onderhoudsvrije tuin, alstublieft”