Veluwezoom

Lezing over "Winterhout" en bijzondere bomen door Chris van der Wurff

Lezing over ‘Winterhout’ door Chris van der Wurff op 19 januari, aanvang 19.30 uur in De Kerkhorst, Dorpsweg 65a te Spankeren.

De lezing is gratis voor leden. Niet leden betalen € 3,00

Chris van der Wurff is een boomkweker uit Heeze. Hij heeft een gespecialiseerde assortimentskwekerij, waar hij al ruim 40 jaar rond de 1500 verschillende en bijzondere houtige gewassen kweekt. Dit alles buiten in het volle veld in een beekdal op Brabantse zand-
grond. Belangrijk is dat de bomen en heesters winterhard en soortecht zijn en een goede toepassing hebben om in tuinen en parken te gebruiken.


Chris van der Wurff brengt ongeveer 50 takken mee, vers uit het veld geknipt van soorten die je niet zomaar overal tegenkomt. Iedereen kan dus voelen, ruiken en proeven aan deze bijzondere materialen. Chris vertelt ook over de toepassing van deze materialen in de tuin en ecologie hiervan. En hij geeft tips om uw tuin te verbeteren door er een gesloten systeem met hergebruik van te maken.


Chris van der Wurff is een boeiend en bevlogen verteller over het kweken van zeldzame bomen en heesters. Begonnen als laanbomen kweker is hij via zaaien, enten en stekken overgestapt op het kweken van soorten die een ander niet kweekte. Chris heeft in de loop der jaren een speciaal sortiment gekweekt, ontstaan door terug te gaan van cultuur naar natuur.
Via zaad vermeerderen heeft een groot voordeel omdat je dan meer verscheidenheid / diversiteit kweekt in de soort. Dit is dan duurzamer, (minder monocultuur), het komt biodiversiteit ten goede.