Veluwezoom

Lezing over de op Engeland geïnspireerde pluktuin van Marieke Nolsen

Lezing door Marieke Nolsen over haar op Engeland geïnspireerde pluktuin, op donderdag 16 november in De Kerkhorst, Dorpsweg 65a te Spankeren, aanvang 19.30 uur.
De lezing is gratis voor leden, niet leden betalen € 3,00.

In 2002 is Marieke Nolsen met haar gezin in Leusden komen wonen en heeft zij de enigszins verwaarloosde tuin, met heel veel plezier opgeknapt. Bij het eigen ontwerp is gekozen voor een strakke indeling. Beukenhagen en buxussen bepalen de stuctuur en delen de tuin in 4 verschillende tuinkamers. In 2016 is de tuin vergroot met een pluktuin geïnspireerd op Engeland. De tuin van ongeveer 1500 m2 is qua sfeer aangepast aan de karakteristieke woning, die behoort bij het Landgoed den Treek-Henschoten.

De tuin beschikt over meerdere borders die rijkelijk gevuld zijn met vaste planten en heesters. Marieke houdt van weelderige, transparante borders met een natuurlijke uitstraling. Als bloembindster vindt ze het heerlijk om met bloemen uit de tuin te werken, dus de beplanting bestaat voor het grote gedeelte uit bruikbare bloemen, bessen en groen voor het schikken van natuurlijke arrangementen. Zo staan er een heleboel malusappelboompjes, allerlei rozebottelsoorten, veel klimopbessen en hortensia’s in. In de pluktuin staan heel veel dahlia’s en eenjarigen in de kleuren rood/zalm/oranje/ rose. Marieke bezoekt jaarlijk tuinen in Engeland en ziet daar dat dahlia’s en eenjarigen ondersteund worden door snoeihout. Met dit hout maken ze de mooiste constructies. Dit past ze ook in haar pluktuin toe. De pluktuin is een soort boeket, waar je doorheen kunt wandelen. Marieke vertelt hoe ze deze tuin heeft aangelegd, over constructies die ze maakt, welke dahlia’s en eenjarigen ze gebruikt, hoe ze met de beplanting speelt etc. etc.

Het verhaal wordt begeleid met mooie beelden. Dus heb je een pluktuin, of wil je misschien een soort van pluktuintje aanleggen, of vind je het gewoon heerlijk om een hele avond in een soort van bloemenhemel te bivakkeren laat je dan inspireren door Marieke. . Marieke Nolsen is een veelzijdige duizendpoot op het gebied van tuinieren. Ze geeft naast lezingen ook workshops en cursussen. Brengt boeken uit, vaak samen met andere tuinprominenten zoals Modeste Hedwig, heeft veel publicaties in tuintijdschriften waaronder Groei & Bloei en is enthousiast blogger met Bloemige Berichten. Ze heeft een uitgebreide wedsite waar u vast eens kunt rondsnuffelen en inspiratie opdoen www.mariekenolsen.nl