Veluwezoom

Sneeuwklokjeswandeling op landgoed Enghuizen.
Wandelen tussen de sneeuwklokjes op zondag 26 februari, aanvang 14.00 uur bij De Gouden Karper in Hummelo, Dorpsstraat 9, 6999 AA Hummelo.


Zondag 26 februari om 14.00 uur verzamelen we bij de Gouden Karper in Hummelo. Het weer ziet er prima uit voor 26 februari en de wandeling gaat door op de 26ste.
We maken een wandeling van ongeveer een uur en lopen langs de vijver met het mooie Jagershuis op een eilandje en genieten van de sneeuwklokjes. Sinds veel jaren groeien op het landgoed Enghuizen heel veel sneeuwklokjes. Als de omstandigheden goed zijn, dan blijven sneeuwklokjes zich uitzaaien en zich door broedbolletjes vermenigvuldigen. Op landgoed Enghuizen hebben de sneeuwklokjes het reuze naar hun zin, het landgoed is bezaaid met sneeuwklokjes. Het ontkiemen van zaad van sneeuwklokjes blijft een verrassing. Het zaad kan het eerste jaar al ontkiemen, maar het kan ook pas in een tweede of zelfs derde jaar opkomen. De bloei kan 3 jaar na ontkieming beginnen en zelfs nog later. Terug bij de Gouden Karper kunnen we gezamenlijk uitrusten en van een welverdiende koffie o.i.d. genieten. Consumpties zijn voor eigen rekening. Het landgoed is vrij toegankelijk, behalve de ruïne en de particuliere bewoning. Uit documenten uit 1642 kwam het bestaan van de Gouden Karper al naar voren, toen nog De Carp geheten. De Carp was een herberg, bierbrouwerij en landbouwbedrijf. De herberg werd gepacht van de eigenaren van het landgoed Enghuizen. Waarschijnlijk is de naam afkomstig vanuit de karpers die in de vijver van het landgoed zwommen.

Het Jagershuis heeft een markante zeskantige vorm. Volgens de overlevering was dit ooit een herberg. Nu is het de woning van de jachtopziener. Wilt u mee sneeuwklokjes kijken, meld u dan aan bij Geert Huetink, per mail g.huetink@hotmail.nl of telefonisch (na 18.00 uur) 0645284463). Wilt u graag meerijden, geef dat ook door aan Geert, hij zorgt ervoor dat u met iemand kunt meerijden